BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, July 29, 2010

bf aku jahat!

okey.. aku marah.. sbb bf aku jahat.. kenapa dia jahat??? sepanjang masa aku diet ni, aku berada di rumah.. i mean, my hometown.. so i can control what i eat.. now, aku kembali ke ibu kota utk uruskan pasal majlis konvokesyen aku.. dan bf aku dgn jahatnya bawak aku mkn nasi lemak.. bile aku x nak ikut dia bwk jugak.. dan dia kate nnti aku nmpak mcm lain klu kurus.. x comey dh.. adehh... maka semalam aku makan nasi lemak sbb dh lapar sgt... wut do u expect when it deliciously stares at u?? mestilah korg pon makan jugak kan??  gosh!! dia jahat! =(

Friday, July 23, 2010

kek lapis!!



okey.. memandangkan puasa dah nak dekat, raya pon dah nak dekat, cik bee nk tolong akak cik bee promote kuih lapis.. kuih lapis ni mmg direct dripada sarawak... ni senarai harga..
perhatian: kek lapis ni TIDAK BOLEH DIMAKAN oleh atkinners yg sedang diet kayh... tp boley lah order tuk bg kat mak ker, makcik ker, abg, kakak, mak mertua ker... hikhik


severe obese!!!


arini bawak my lil brother ke klinik.. dia kna chicken pox.. sesambil tggu turn tu cik bee amik la peluang utk tinjau2 poster2 yang tertampal kt dinding kelinik tu... one of them is a picture of an obese woman with the kind of diseases which she are exposed to considering the fact that she is OBESE!! wooo.. sgt scary okeh...



dan, yang lebih menakotkan cikbee adalah kotak kecik placed on the bottom left of the poster... meh bee besorkan ckit kotak tu...



maka cik bee pon balik umah google la nk calculate my bmi..
gosh!! its 38.4...

so, obese IV ??? very very very severe???

i am seriously in danger.. but cool.. this boost up my motivation to lose weight!!! i can make it.. i know...

Thursday, July 22, 2010

Do You Care??

video


This vid has been posted on fb by one of my buddies.. i was like breathless watching this video.. i tend to reflect every single driving moment in my life remembering how i mumbled about how slow the front car was and etc.. Well, this video had given quite a big impact on me.. but most important of all, it made me realized that it isnt just about ME that I should care about.. so, DO YOU CARE ? Lets make a change.. =)

food diary

hurm.. tetiber rs cm nk update ape yg bee mkn arini...

breakfast @ 8.00 a.m.
air putih
2 biji half-boiled eggs

lunch@12.00p.m.
kembung bakar seekor cicah sambal lada (ckit jer)
ulam pucuk paku
cubit2 ayam goreng
kerabu perut


dinner@ 8.00 p.m.
pucuk paku goreng
kembung bakar



alhamdulillah arini x der ponteng langsung.. smpi makcik pon puji sbb lekat pantang.. dia duk eksyen mkn durian pon bee x heran... perut pon dh agk kempis skit ni.. haha.. perasan sowang...
masalah skrg cume waktu makan.. syarat lam umah ni mesti mkn sesame.. x leh amik lauk smpi semua org duk kt meja mkn.. masalahnye bab mkn mlm.. nk kne tggu adik2 balik ngaji.. pling cpat boley makan 8.30 p.m.. waa.. lmbt woo.. tensen.. arini cik bee mkn awal.. tu pon mkanan siap kul 8 terus mkn cpt2.. tp still rs lmbt... hmm.. hrp2 esok dpt mkn lagik awal...

Monday, July 19, 2010

kritikan : membina @ membunuh

makcik A : mari angah makan durian ni.. mangga pon ade.. (smbil kupas mangga)

cik bee : x per la makcik.. angah x mkn buah..

makcik A : ala.. xnk makan durian pon xpe meh amik ni mangga..

cik bee : x per la acik.. kite diet buah.. x mkn...


keesokannya,

mak cik A : awak diet ape angah smpi buah pon xmkn... klu nk diet org mkn buah la byk2..

cik bee : org wat diet low carbohydrat.. xleh amik makanan manis2.. buah pon kne puase awal2 ni.. nnti2 bley la amik skit..

mak cik A : diet mcmane tu?

cik bee: (ehem.. org nk tahu kongsi la kan.. mane tau dia pon berminat nk diet... kite kan ker arah obesiti sifar..) bla bla bla bla

mak cik A : jadik ker ? (smbil cebik bibir) klu dh mkn telur ape semua nk kurus mcamane nyer



kesimpulan...

tak semua org tahu dan faham ttg atkins diet ni.. x kira sama ada terpelajar ataupon tidak.. tp bile org dh cerita, sebelum bangkang dgn pendapat2 yg anda sndri pon x tahu, bek anda buat research dlu.. mane la taw kut2 anda termalu sendiri nnti... apepon, drp kejadian ni cik bee ambil beberapa pengajaran,,,

  1. jgn malu @ takut nk cerita, kita kne kongsi ape yg elok dgn semua org.. dpt pahala... mane taw silap2 siap dpt kawan baru
  2. bangga dengan ape yang anda lakukan, skurang2 nya org lain pandai komen ajer.. buat nyer x..
  3. komen2 dan kritikan yang diberi tu, kite perlu amik sbg dorongan membina yang memotivasikan diri kita utk teruskan diet ni.... kite perlu buktikan kt dorg ape yg kita lakukan ni berhasil.... lebih dr ape yg dorg sgka
  4. jgn ambil kritikan tu sbg suatu yg negatif.. ia akan membunuh smangat kite utk diet..

so semua atkinners, marilah kite buktikan!! =D

sardines


oke.. arini cik bee nk share ngn semua satu brand sardin yg cikbee jumper kat kedai smlm.. mula2 cik bee nk beli jer brand ayam brand... tp cik bee amik mase tuk belek2 seme tin2 yg ade kt situ and finally cik bee jmpe brand yang Og carb.. alhamdulillah.. baguslah utk diajdikan slh satu lg idea dlm menu pemakanan semua atkinnners.... brand yg cik bee katakan ialah brand Marina..


perkembangan positif =D

alhamdulillah.. lepas sminggu cik bee mulakan balik diet ni, jarum pada weighing scale cik bee menunjukkan angka 92kg.. cik bee igt last skali timbang aritu, it was 99kg.. wlupon x sure brape kg turun, tp cik bee sgt gembire sbb berat cik bee dh menghampiri 80++.. So goodbye 90! utk week ni cik bee target bwh 90..

selama cik bee wat diet ni, alhamdulillah family cik bee byk support.. especially mama.. biasanya dia akan tentukan menu utk makan.. tp skrg dia berikan tugas tu pada cik bee sbb dia takut termasak masakan yg cik bee xleh nk makan... thanks a lot mummy.. dorg jugak ade sikit impress sbb cik bee bley kawal nafsu nk mkn tu.. especially time mkn mlm biler duk semeja ngn dorg.. cik bee cume makan makanan cik bee aje iaitu lauk pauk yg cik bee masak sndri...

masalah skang ni cuma satu MUSIM BUAH!! mak aih.. duk dlm umah pon bley dgr bunyi durian jatuh pokok... manggis lg, buah salak (knal ke korg buah mcm landak ni?), duku dll.... alhamdulillah takat ni cik bee berjaya utk tidak mkn.. cume sesekali bile rs nak, cik bee suh adik cik bee mkn, pastu cik bee amik secuit letak kt lidah.. dpt le jugak rase sikit.. huhu

sesape rase nk mkn buah2 dtg ler bertandang ke umah cik bee... :D

Tuesday, July 13, 2010

terlajak makan???

okey hari ni bee mula balik buat food diary.. ingatkan dh khatam sepenuhnya blog superdzul, tapi ade gak yang terlepas pandang... lunch tadi bee goreng ayam goreng kunyit.. tp silapnya g goreng skali ngn bwg besar separuh.. dh mkn2 br pikir bwg leh mkn ket tak.. cek2 selabu bwg besar dkt 16g carbs.. isk.. sedey2... maksudnyer meal tu jer dh dekat 10g bee lahap.. tp xper.. next time no more onions... :D

a new start..

ok. untuk pengetahuan semua, bee sendiri tak tahu kenapa bee buat blog ni.. yang pasti bee lebih suke bertumblr daripada blogging.. tapi bee nak ambil kesempatan ni untuk jadikan blog ini sebagai motivasi untuk bee mengurangkan berat badan.. bee sebelum ni mmg aktif bersukan tp tak ada bezanya, berat ttp sama.. so awal tahun ni bee mulakan atkin's diet sepertimana yang diwar-warkan oleh idola bee dlm blog taknakgemuk. hasilnya dalam 3 minggu bee dapat kurangkan 6kgs. banyak kan? tapi disebabkan nafsu makan dan x kuat semangat bee rebah jugak.. mulakan balik amalan makan yang x elok.. skrg ni dh 3-4 hari bee mula balik atkins.. harap2 kali ini bee kuat semangat.. dan blog ini bee harap dapat dijadikan medium komunikasi antara bee dgn sifu dzul dan semua atkinners yang lain.. OBESITI SIFAR =d